JCX – 25 Priorijdreef – 1160 Brussel – Belgïe – T. +32 (0)2 660 65 56
WIELS: CENTRUM VOOR HEDENDAAGSE KUNST

Sinds de productieactiviteiten in 1988 werden stopgezet, lag de voormalige site van brouwerij Wielmans Ceuppens er verlaten bij. Een publiek-privaat samenwerkingsverband bracht daar verandering met een grondig renovatieproject. Aan de basis van deze grootschalige operatie lag de ontmoeting tussen een opmerkelijk gebouw en de wil om in Brussel een hedendaagse kunstcentrum op te richten. De voormalige brouwerijzaal, een parel van de modernistische architectuur van de jaren dertig, werd grondig gerenoveerd voor het WIELS, dat er zijn deuren opende in 2007. Een levendige plek voor tentoonstellingen en kunstenaarsresidenties die de wijk een zekere dynamiek en nieuw leven inblaast.

DE VOORDELEN

- een uitzonderlijk industrieel erfgoed omgevormd tot een culturele ruimte met een internationale dimensie die de wijk nieuw leven inblaast
- een wijk die volop in beweging is, op een boogscheut van het Dudenpark, vlakbij het Brusselse stadscentrum en levendige gemeenten zoals Ukkel, Sint-Gillis en Elsene
- dicht bij de grote verkeersaders :
• op 3 km van de Ring (afrit 17, Paepsemlaan en Industrielaan)
• op 15 minuten wandelen van het Zuidstation (Thalys, Eurostar, andere TGV, binnenlandse en internationale verbindingen)
• goed bereikbaar met het openbaar vervoer (trams 18, 52; bus 49, 50)

REALISATIE

BOUWHEER : WIELS, CENTRE D'ART CONTEMPORAIN
ABH: JCX GESTION
ARCHITECT : ART & BUILD
AANNEMER : CIT BLATON & VALENS

TECHNISCHE FICHE

De buitenmantel en het "voorste deel" zijn identiek gerenoveerd met een minimum aan interventies. In het "achterste deel", waar de voormalige graansilo's en de technische toren stonden, worden 5 verdiepingen ingericht met grote ramen en buitengangen aan de noordgevel, evenals een verticale circulatiekern aan de buitenkant met lift/goederenlift.
- de brouwerijzaal op het gelijkvloers, met prachtige originele decoratieve elementen, kreeg haar vroegere luister terug: 3 koperen ketels, art deco-lampen, vloer- en muurbekledingen bleven behouden. 586m² ruimte voor het café-restaurant, de receptie en de bookshop van het WIELS-centrum.
- de 3 bovenste verdiepingen aan de voorkant behielden hun volumes en hun ruw betonnen aanzicht van destijds. Ze bieden 1800 m² tentoonstellingszalen. Witgeschilderde muren, zichtbare technieken, dubbele beglazing.
- aan de achterkant: 9 bemeubelde ateliers (+/- 45m²) voor kunstenaars in tijdelijke residentie
- diverse ruimtes voor administratie, activiteiten of technieken verdelen de rest van de oppervlakte (auditorium, kantoren, documentatiecentrum, polyvalente zalen, atelier...)
- aan de buitenkant werd de "fabriekskoer" met ingang in de Luttrebrugstraat ingericht als leveranciersruimte, parking, tentoonstellingsruimte.

EEN ULTRAMODERNE BROUWERIJZAAL

Rond 1932 besloot brouwerij Wielemans-Ceuppens een hoogstefficiënte brouwerijzaal te bouwen. Het ontwerp van het gebouw werd toevertrouwd aan architect Adrien Blomme. Hij combineerde een functionele architectuur, ultramoderne technische installaties en een esthetiek met harmonieuze sobere lijnen. Nieuwe materialen, vooral gewapend beton, en nieuwe bouwmethodes werden gebruikt om de grootste brouwerijzaal van Europa te bouwen, een zee van licht en ruimte die de voorbijgangers een blik gunt op de acht monumentale koperen ketels.

IDEALE SETTING

Aan de rand van de site, met hoge ramen met metalen kozijnen tussen de betonnen kolommen, wordt het beschermde monument een landmark voor de Brusselaars. De "Wielemanstoren" is een opmerkelijk staaltje van de modernistische architectuur van de jaren dertig. De zeer hoge en ruime industriële plateaus baden in het daglicht. Zij vormen de ideale setting voor een centrum voor hedendaagse kunst waarvan men in Brussel al bijna veertig jaar droomt. Zo ontstond het WIELS-centrum, oorspronkelijk een privé-initiatief, dat kon rekenen op de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en van tal van privépersonen en bedrijven.

Status

Realisatie

BLOMME

VAN VOLXEMLAAN, 354
1190 Brussel