JCX – 25 Priorijdreef – 1160 Brussel – Belgïe – T. +32 (0)2 660 65 56

DE VROEGERE BOERDERIJ-
SCHOOL VAN WATERLOO

EEN KOSTBAAR VERLEDEN IN ERE HERSTELD

Gedreven door onze passie voor erfgoed en voor de stad, stellen wij vanzelfsprekend belang in sites en gebouwen die een stuk architecturale, stedenbouwkundige geschiedenis of zelfs het stedelijk industrieel verleden belichamen. De eeuwig veranderende stad van morgen moet nog worden gemoderniseerd. Daartoe dragen wij bij via ons bedrijfsproject: verlaten buurten opknappen, verlaten industrieterreinen revalideren, gebouwen met een grote patrimoniale waarde een nieuwe bestemming geven.

DE VROEGERE BOERDERIJSCHOOL VAN WATERLOO

Rond 1910 werd onder impuls van pedagoog Ovide Decroly beslist een boerderijschool voor kinderen met een lichte handicap te bouwen. Omdat de kinderen daar het dichtst bij de natuur zouden staan, werd het ongerepte landelijke karakter van Waterloo gekozen. Opzet was de kinderen via een ruim aanbod van ateliers (houtbewerking, mandenmakerij, snit en naad, landbouw, veeteelt) een vak aan te leren en hen daarmee een plaats binnen de maatschappij te bezorgen. De architectuurwedstrijd werd in 1912 gewonnen door Fernand Bodson en zijn rechterhand Théodore Clément. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kon het project pas in 1926 worden voltooid. Geboeid door tuinsteden ontwierp Fernand Bodson een rij lange rechthoekige gebouwen die zorgden voor een opgedeelde ruimte en een vlotte doorstroming tussen de verschillende functies (paviljoen met klaslokalen, keukens, werkplaatsen, gymnastiekzaal, educatieve boerderij, enz.).

De Anglo-Normandisch geïnspireerde stijl uit zich in een opeenstapeling van dakhellingen, kapvensters, ramen met glasroede en een aaneenschakeling van zuilen tot heuse galerijen. Het als opmerkelijke getuigenis uit die tijd geklasseerde complex wordt binnen een vernieuwend intergenerationeel project gerestaureerd.

>zie project : BELLA VITA.

Bouwheer: TV Paleizenstraat (CIT Blaton - JCX Immo - Immo Jaspe)
Gedelegeerd bouwheer: JCX Gestion
Architect: Assar
Aannemer: CIT Blaton