JCX – 25 Priorijdreef – 1160 Brussel – Belgïe – T. +32 (0)2 660 65 56
EEN KOSTBAAR VERLEDEN IN ERE HERSTELD

Gedreven door onze passie voor erfgoed en voor de stad, stellen wij vanzelfsprekend belang in sites en gebouwen die een stuk architecturale, stedenbouwkundige geschiedenis of zelfs het stedelijk industrieel verleden belichamen. De eeuwig veranderende stad van morgen moet nog worden gemoderniseerd. Daartoe dragen wij bij via ons bedrijfsproject: verlaten buurten opknappen, verlaten industrieterreinen revalideren, gebouwen met een grote patrimoniale waarde een nieuwe bestemming geven.

DE KANTOREN VAN DE BROUWERIJEN WIELEMANS

In 1879 kochten de Brouwerijen Wielemans 94a 66ca drassig weiland op het platteland rond Vorst om er hun nieuwe brouwerij te bouwen. Dit zou het nieuwe onderkomen worden van de vroegere vertrekken aan de Nieuwlandstraat, in hartje Brussel, die de Brouwerij Wielemans in 1862 in gebruik nam. In 1889 verwierven de Brouwerijen Wielemans café Métropole en het gebouw van de Spaarkas aan het de Brouckèreplein. Dit laatste werd door de architecten Bordiau en Champion gesloopt om er het huidige Métropole Hotel te doen verrijzen. De deur van de hoofdingang, het bronzen fronton en sommige stukken blauwe steen van het Spaarkasgebouw werden in 1893 door architect Bordiau hergebruikt voor de bouw van de gevels van de nieuwe kantoren van de Brouwerij Wielemans-Ceuppens (een van de drie geklasseerde gebouwen die ook vandaag nog op de site staan). Dit was meteen het eerste industriële gebouw in Brussel waarvoor een eigenaar elementen van het collectieve erfgoed recycleerde.

Het gebouw, Métropole genaamd, kadert binnen de bijzonder volledige sanering van de site. Het bouwwerk met mooie glasbogen wordt het decor van een brasserie en restaurant.

Bouwheer: JCX Immo
Gedelegeerd bouwheer: JCX Gestion
Architect: Art & Build
Aannemer: CIT Blaton